Nieuws

CTJH wil terugkeer van Waddensea Jazzfestival

Als het aan het de stichting Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) ligt. keert op termijn het ooit zo roemruchte Waddensea Jazzfestival terug in Harlingen. Het is één van de ambities van het CTJH dat zich heeft losgemaakt van Leeuwarder jazzclub Friejam en sinds 1 juli als zelfstandige organisatie door het leven gaat.

The Second Live Jazzband in actie op het kleine jazzfestival tijdens de Visserijdagen in 2019. (Foto: Cor Dekker).

Ooit was het een begrip in de jazzwereld, het Waddensea Jazzfestival in Harlingen. De start was in 1984. Op vrijdagavond was er altijd de Barretocht waarbij diverse jazzbands optraden in de diverse horecagelegenheden en op zaterdagavond een spetterende festivalavond in de voormalige, inmiddels gesloopte stadsschouwburg Trebol. En het werd een succes. Uiteindelijk heeft het festival zeventien jaar bestaan. In 2001 bleek de publieke belangstelling voor de jazz dusdanig terug te lopen, dat het bestuur van de organiserende Jazzclub De Wadden besloot het bijltje er bij neer te gooien.

Toch heeft het festival in die zeventien jaar zoveel naam weten te maken dat er tot op de dag van vandaag door velen nog met weemoed over gesproken wordt. Voor CTJH-voorzitter Jules Dutrieux reden genoeg om te kijken of het mogelijk is het evenement nieuw leven in te blazen. “Ik ken het festival van vroeger en heb er goede herinneringen aan. Het was een heel toegankelijk en sfeervol festival.” Het idee om het festival nieuw leven in te blazen is vorig jaar ontstaan toen er tijdens de Visserijdagen voor het eerst weer een kleinschalig jazzfestival werd gehouden. Dutrieux: “Het was mooi weer, er waren veel bezoekers en de sfeer was geweldig. Dan merk je dat de jazz weer leeft en daar moeten we als Harlinger jazzclub dan ook wat mee doen, vind ik.”

Het idee is om een plan te ontwikkelingen om in de zomermaanden zo’n festival op poten te zetten. “Het doel is om Harlingen weer als jazzstad op de kaart te zetten. Het moet een divers festival worden, zodat er voor elke generatie iets te beleven valt. Er zijn immers diverse soorten jazz en het leuke van een festival is dat mensen in aanraking kunnen komen met andere stijlen dan ze gewend zijn. Het is een ambitieus plan, maar als nieuwe zelfstandig jazzclub mag je best ambities hebben.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda