Nieuws

Brandstichtingen Harlingen: voorarrest verdachte Leeuwarder verlengd

LEEUWARDEN/HARLINGEN – De rechtbank in Leeuwarden heeft vrijdag het voorarrest verlengd van de Leeuwarder (25) die wordt verdacht van een groot aantal brandstichtingen in Harlingen. De man blijft nog zeker drie maanden vastzitten.

De Leeuwarder verscheen vrijdag zelf niet op de pro forma-zitting, ook zijn advocaat was er niet. De officier van justitie meldde dat het politieonderzoek zo goed als afgerond is, het definitieve dossier is waarschijnlijk eind deze maand klaar. Een definitieve zittingsdatum is er nog niet.

De Leeuwarder wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij een groot aantal brandstichtingen in Harlingen. Op de - voorlopige - dagvaarding stonden een aantal branden uitgeschreven: het gaat dan om branden bij een woning in de Prins Clausstraat, in januari, twee in brand gestoken auto’s in de J.A.F. de Savornin Lohmanstraat, een brand bij het pand van de GGZ aan De Jetting en een brand bij een woning in de Koningin Julianastraat, op 17 februari.

Op die datum werden verschillende brandjes gesticht, onder andere bij een bouwkeet, een container en meerdere auto’s waren in brand gestoken. Tussen januari 2019 en februari 2021 waren er zo’n 60 branden in Harlingen, vooral in de Oosterparkwijk en Plan-Zuid. Bij zeker 22 branden was sprake van brandstichting. Nadat de politie in juni van dit jaar camerabeelden deelde, kwamen er tips binnen. Het onderzoek leidde uiteindelijk naar de Leeuwarder. Hij werd begin augustus aangehouden. Het motief voor de brandstichtingen is onbekend.

|Doorsturen

BuienradarAgenda